اخبارالگوی پیشرفت

گردهمایی پژوهشگران اقتصاد اسلامی: این عیب است برای حوزه‌های علمیه که نتوانند در مسائل اقتصادی ورود داشته و جوابگو باشند.

آیت الله مصطفی اشرفی شاهرودی، از علمای برجسته و استاد خارج فقه و اصول حوزه علمیه خراسان، در نخستین گردهمایی پژوهشگران اقتصاد اسلامی که به همت هیئت اندیشه‌ورز اقتصاد و الگوی پیشرفت اسلامی حوزه علمیه خراسان، سوم اسفندماه ۹۶ در مدرسه علمیه سلیمانیه برگزار شد، با بیان این که همه آنچه در کشور های اسلامی از علوم جدید وارد شده متاسفانه دارای آموزه هایی از کشورهای اروپائی و غربی است، گفت: آنچه که در عرصه اقتصادی امروز کشور وارد شده دارای مبانی و کیفیتی بر اساس جهان بینی دینی و توحیدی نبوده و شاهد تضادی مبرهن با اصول دینی است.

ایشان تأکید کرد: متأسفانه آنچه در جامعه ما از اقتصاد مطرح است اقتصاد غربی و با جهان‌بینی غربی است و امثال شهید صدر و شهید مطهری تا حدی توانسته‌اند خلأ اقتصاد اسلامی را پر کنند. منتها در بدنه حوزه می‌بایست فضلا و طلاب عزیز در این مسیر گام بردارند. این عیب است برای حوزه‌های علمیه که نتوانند در مسائل اقتصادی ورود داشته و جوابگو باشند.

آیت الله اشرفی شاهرودی با بیان اینکه آموزه های امروز باید بر اساس جهان بینی توحیدی و مبانی اسلامی طراحی شوند، گفت: همانگونه که دفاع از نبوت، توحید و ولایت امیر مومنان(ع) بر عهده حوزه های علمیه است، همین مراکز کهن دینی نیز باید مستمرا بکوشند تا آموزه های اروپائی و یا مکتب لائیک که در دنیا مطرح شده به حوزه های علمیه و همچنین ساختار و بدنه جامعه اسلامی سرایت نکند.

ایشان با بیان این که در اسلام علم اقتصاد نیست اما روش اقتصاد اسلامی وجود دارد، بیان کرد: احکام و دستوراتی در باب معاملات بالمعنی الاعم همچون کتاب بیع، کتاب دین و… تدوین شده است. اما امروز اقتصادی که از خارج به کشور وارد شده و در دانشگاه ها تدریس می شود باید دارای اصول مدون بر اساس آموزه های اسلامی باشد؛ در حقیقت کشور ما با برقراری ارتباطات جهانی با دنیا باید برنامه‌ریزی هایی بر اساس اقتصاد اسلامی ترتیب داده و مسائل در تضاد با مبانی دینی در حوزه اقتصاد را به امت اسلامی گوشزد کند.

استاد خارج فقه و اصول حوزه علمیه خراسان با بیان این که دین اسلام جاودانه بوده و با فطرت بشر همسو است که بدین جهت باید برای عرصه اقتصاد اسلامی نیز راهکار داشته باشد، خاطر نشان کرد: یکی از مسائل قابل طرح در عرصه اقتصاد اسلامی زکات است آنگونه که عده ای معتقدند به پول نقد رائج کشور زکاتی تعلق نمی گیرد در صورتی که به نظر خود بنده در نقود رایج فعلی نیز زکات واجب است.

آیت الله اشرفی شاهرودی با بیان این که اساتیدی که بنا دارند تا در عرصه اقتصاد اسلامی فعالیت و پژوهش کنند باید انسان های کارآزموده و ماهری باشند تا بتوانند خروجی های کاربردی برای جامعه نیز ارائه دهند، بیان کرد: این که مبدع حرکت اقتصاد اسلامی، حوزه علمیه خراسان می باشد موجب خرسندی است اما باید انسان های کارآزموده مجتهد آگاه به مسائل اقتصادی روز، وقت گذاشته و مسائل و مشکلات را برطرف کنند.

ایشان افزود: روحانیون باید بتوانند مسائل اقتصادی را متناسب با محتوای اسلامی به جامعه ارائه دهند چرا که دین ما دین فراگیر و همه جانبه است و بدین جهت حوزه های علمیه باید بتوانند به مسائل اقتصادی روز پاسخگو باشند و امروزه ده ها نوع معامله جدید در دنیا ایجاد شده که باید در این نشست ها اساتید اهل فن و متخصص با برخورداری از علم روز مسائل اقتصادی را تحلیل و پاسخ های کاربردی ارائه دهند.

ایشان در پایان تأکید کرد: اگر مدعی هستیم که دین اسلام جاودانه است حوزه‌های علمیه باید بتوانند مسائل مبتلابه روز جامعه را بویژه در مسائل اقتصادی و پولی به صورت اصولی حل کنند و زمان احتیاط دادن گذشته است.

دیدگاهتان را بنویسید